Wednesday, May 1, 2013

Šviežių kopūstų salotos

Šios dienos vakarienei - kopūstai.
Ar žinojote, kokia naudinga ši daržovė mūsų organizmui?
"Juose yra 90 procentų vandens, iki 13,3 proc. beazotlnių medžiagų, 1,92 proc. cukraus, 1,65 proc. ląstelienos, 2,3 proc. baltymų, 1,83 proc. pelenų, vitaminų (C, PP, P, karotino, B, B:, Be, K, U), kalio, fosforo, kalcio, vario, mangano, cinko, kobalto, nikelio, fluoro, arseno, stroncio, chromo, jodo, bromo, geležies, fitoncidų, pektinų, eterinio aliejaus ir kt. Kopūste rasta 16 laisvųjų amino rūgščių. Šioje daržovėje ypač daug vitaminų ir fermentų, hormoninių, augimą skatinančių medžiagų." (Doc. Juozas Vasiliauskas)
Kopūstai - nepamainomas valgis sergantiesiems avitaminoze, kaulų ir sąnarių ligomis, inkstų, kepenų, skrandžio negalavimais. Kopūstai mažai kaloringi, todėl žmonėms, norintiems atsikratyti svorio, verta jais susidomėti. Kopūstai teikia sotumo jausmą, ląsteliena suaktyvina virškinimo traktą, pašalina vidurių užkietėjimą, mažina cholesterolio kiekį.

Taigi skanaujam kopūstus!

Mums reikės:
  • Kopūsto (aš naudojau kokį trečdalį nemažo kopūsto)
  • 2 Morkų
  • Šaukšto druskos ir cukraus
  • Šaukšto ar dviejų baltojo acto
  • Poros šaukštų alyvuogių aliejaus
 Kopūstus smulkiai supjaustome. Dedame į didelį bliūdą ar puodą. Sutarkuojame morkas. Apibarstome druska, cukrumi, apšlakstome actu ir viską gerai rankomis maišome, minkome, spaudžiame. Rekomenduoju rankomis visgi maišyti, nes taip kopūstai taps minkštesni. :) Skonį reguliuojame, kad gautųsi saldžiarūgščiai. 
Pabaigoje užpilame porą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus ir viską permaišome. Galime palikti šaldytuve valandžiukei, kad pasimarinuotų.
Man šios salotos labai priminė mokyklą. Prisimenu, kaip su keliom klasiokėm per pietų pertrauką pirkdavome kopūstų salotas ir bandelę. Iš viso pietūs atsieidavo apie 60-70 ct. Aišku taip darydavome taupydamos pinigus popamokinėms pramogoms. Bet va, pasirodo, kaip sveikai mes pasirinkdavome! (išskyrus tą bandelę...;))
Skanaus!

No comments:

Post a Comment